سوراخ شدن سپتوم بینی + علائم و درمان

سپتوم یا تیغه بینی ، قسمتی از بینی است که در وسط آن قرار دارد و این عضو را به دو قسمت مساوی تقسیم کرده است. این ساختار ، دو حفره بینی را از هم جدا می‌ کند و کانال ‌های چپ و راست بینی را مجزا نگه می ‌دارد. قسمت عقبی بینی از استخوان و دیواره میانی اش از غضروف پوشیده شده است. لایه‌ های مخاطی نیز دو سمت دیواره میانی بینی را تشکیل داده است. سوراخ شدن سپتوم بینی می ‌تواند مشکلات بسیاری ایجاد کند که در این مقاله از دکتر ربانه رجبی نژاد بهترین جراح بینی لاهیجان ، به بررسی آن ‌ها خواهیم پرداخت.

 

septal-perforation

 

علل سوراخ شدن سپتوم بینی

سوراخ شدن تیغه بینی ممکن است به دلایل متعددی رخ دهد ، که شامل :

  • جراحی‌ های بینی مانند سپتوپلاستی (اصلاح انحراف تیغه بینی) یا رینوپلاستی (جراحی زیبایی بینی).
  • استفاده از پیرسینگ بینی  که خود می‌ تواند منجر به سوراخ شدن سپتوم آن شود.
  • از دست رفتن غضروف بینی  که به علل مختلف همچون بیماری ‌ها و یا تنفس مواد شیمیایی مضر (مانند کوکائین) رخ می دهد.
  • آسیب ‌های فیزیکی همانند ضربه ‌های ناشی از ورزش و یا تصادف.
  • مواردی نادر مانند سرطان که می‌ تواند موجب سوراخ شدن تیغه بینی شود.

تشخیص سوراخ شدن تیغه بینی

تشخیص این  ناراحتی اغلب از طریق معاینه فیزیکی توسط یک متخصص گوش و حلق و بینی انجام می شود. در این صورت جراح با استفاده از اسپکولوم بینی می ‌تواند سوراخ موجود را مشاهده کند. در صورتی که دلیل سوراخ شدن نا مشخص باشد یا نیاز به ترمیم توسط جراحی باشد ، ممکن است انجام آزمایش ‌های تصویربرداری نیز همچون سی ‌تی ‌اسکن  ضرورت داشته باشد.

مشکلات ناشی از سوراخ شدن تیغه بینی

مراجعینی که دچار سوراخ تیغه بینی خود شده ‌اند ، ممکن است تحت مشکلات زیر قرار گیرند :

  • درد و ناراحتی در ناحیه بینی
  • تنفس صداداری  که اغلب به شکل صدای سوت مانند به گوش می رسد.
  • عفونت ‌های مکرر به ‌ویژه در ناحیه بینی.
  • اختلال در تنفس ، خونریزی بینی و پوسته ‌پوسته شدن ، از علائم دیگر این مشکل است.
  • اگر سوراخ شدن سپتوم بینی بدون درمان باقی بماند ، ممکن است سوراخ بزرگ‌ تر شده و مشکلات بیشتری را در پیش داشته باشد.

درمان و مدیریت سوراخ شدن سپتوم بینی

درمان سوراخ شدن سپتوم بینی (NSP) به شدت علائم و اندازه سوراخ آن بستگی دارد. درمان ‌ها ممکن است شامل موارد زیر باشند :

مدیریت پزشکی : استفاده از اسپری ‌های سالین ، کرم ‌ها یا پمادها برای مرطوب نگه داشتن داخل بینی و کاهش پوسته ‌پوسته شدن بینی.

جراحی : استفاده از متد ‌های جراحی مختلف همانند بسته شدن سوراخ سپتوم با استفاده از آلوگرافت پوستی ، فلپ موضعی و سایر روش ‌ها است. موفقیت جراحی نیز به اندازه و ناحیه سوراخ ، تکنیک مورد استفاده در عمل و در نهایت سلامت عمومی بیمار بستگی دارد.

روش جراحی و درمان سوراخ شدن تیغه بینی

سوراخ ‌های کوچک در تیغه بینی معمولاً با بخیه به‌ طور کامل بسته می ‌شوند ، اما برای ترمیم سوراخ ‌های بزرگ ‌تر، اغلب از پیوند بافت استفاده می ‌شود. این پیوند از بافت‌ های گوش یا دنده بیمار گرفته شده و به بافت ‌های اطراف سوراخ تیغه بینی متصل می شود. ترمیم سوراخ سپتوم بینی با چالش ‌هایی همراه است ، به همین دلیل پیش ‌بینی نتیجه نهایی این پروسه ،اغلب مشکل است. نکته بسیار مهم این است که هیچ تضمینی وجود ندارد که پس از عمل ، جریان خون به ساختارهای بینی بازگردد ، و بنابراین به دلیل مختل شدن گردش خون ، این امکان هست که تیغه بینی دوباره در معرض سوراخ شدن قرار گیرد. استفاده از پروتز در دو سمت حفره بینی یکی دیگر از تکنیک های بازگرداندن جریان هوای مناسب به بینی است. این متد نیاز به مراقبت ‌های طولانی ‌مدت برای حفظ پروتز دارد ، از این رو بیماران کمتر از آن استقبال می ‌کنند.

زمان نقاهت پس از جراحی سوراخ شدن سپتوم بینی چقدر است؟

زمان بهبودی بستگی به اندازه سوراخ و متد جراحی استفاده شده دارد و می ‌تواند بسیار متفاوت باشد. به ‌طور کلی ، بیماران می ‌توانند انتظار یک دوره نقاهت چند هفته ‌ای را داشته باشند و به جهت نظارت بر روند بهبود ، به جراح بینی حاذق مراجعه کنند.

نتیجه‌ گیری

سوراخ شدن تیغه بینی می‌ تواند تأثیری قابل توجهی بر کیفیت زندگی اشخاص داشته باشد ، به ویژه در صورتی که موجب علائم ناراحت ‌کننده‌ شود. بنابراین ، انجام یک ارزیابی تشخیصی کامل بسیار مهم است و باید برنامه درمانی فردی بر دلیل زمینه ‌ای ، محل سوراخ ، شدت علائم و اندازه آن تنظیم شود.

جستجو کنید

آخرین مقالات

اشتراک گذاری

دکتر ربانه رجبی نژاد

متخصص جراحی زیبایی بینی

نظرات

0 0 رای ها
امتیاز برای مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها