بخشی از سیستم ایمنی بدن که در پشت بینی، انتهای حلق و قاعده زبان قرار گرفته است، لوزه ها هستند که در صورت عفونت یا بزرگ شدن منجر به ایجاد مشکلاتی همچون انسداد بینی، آبسه، ناهنجاری های دندانی و غیره می شوند. باید بگوییم که التهاب و تورم لوزه در میان کودکان شایع تر از بزرگسالان بوده و والدین چنانچه حس کردند فرزندشان در بلع و تنفس دچار مشکل است می بایست او را جهت معاینه و درمان نزد متخصص گوش و حلق و بینی ببرند. جراحی لوزه به منظور درمان التهاب لوزه انجام می شود. اگر تمایل دارید در رابطه با این نوع عمل درمانی اطلاعات بیشتری کسب کنید ، بدانید که چگونه این عمل جراحی لوزه انجام می شود و چه مراقبت های لازم دارد ، توصیه می کنیم این مقاله از سایت دکتر رجبی نژاد بهترین جراح و متخصص گوش و حلق و بینی لاهیجان را با دقت مطالعه نمایید.
چه زمانی باید برای عمل لوزه اقدام کرد؟
وجود علائم ذیل ممکن است دلیلی بر عدم سلامت لوزه ها بوده و افراد در صورت مشاهده آن ها باید برای آگاهی از وضعیت لوزه ها به بهترین متخصص گوش و حلق و بینی لاهیجان مراجعه نمایند تا در صورت صلاحدید با انجام جراحی لوزه ، مشکل را برطرف کند:
- انسداد بینی
- درد شدید گلو
- خر و پف
- آبسه
- دشواری در خوردن غذا
- سینوزیت مزمن
- آپنه خواب
- عفونت گوش
- تنفس بد بو
آیا عمل لوزه در کاهش سطح ایمنی بدن تاثیر دارد؟
لوزه ها از بدن در برابر باکتری و ویروس ها دفاع کرده و مانند زنگ خطر عمل می نمایند و نقش موثری در سیستم ایمنی بدن دارند اما افراد باید بدانند که وجود عفونت یا اختلالات دیگر در لوزه ها پیامدهای بسیاری برای افراد به دنبال خواهند داشت که به موجب آن ها آسیب های بسیاری به فرد تحمیل خواهد شد لذا برنداشتن لوزه ها به مراتب خطرناک تر از برداشتن آن ها بوده و عمل جراحی لوزه می تواند از سلامت فرد در برابر مشکلات ناشی از بروز عفونت در این عضو جلوگیری کند.
جراحی لوزه چگونه انجام می شود؟
برای انجام این نوع عمل لوزه هر متخصص جراح لوزه با توجه به وضعیت بیمار از یک تکنیک خاص استفاده می کند. اما در تمامی جراحی ها ابتدا فرد تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرد تا در حین عمل کردن لوزه متوجه هیچ گونه دردی نشود. این عمل جراحی لوزه با دهان باز انجام می شود و خطر خونریزی در آن بسیار بالا می باشد ؛ قبل از انجام جراحی ، دکتر ربانه رجبی نژاد بهترین جراح لوزه در لاهیجان و متخصص گوش وحلق و بینی ابتدا انجام آزمایش خونریزی را برای بیمار تجویز می کند ، تا طی جراحی میزان خونریزی تخمین زده شود. مدت زمان انجام این عمل جراحی بستگی به وضعیت بیمار دارد ، به همین خاطر نمی توان به طور دقیق گفت که این عمل چند ساعت طول می کشد.
هدف از انجام عمل کردن لوزه ها
هدف از انجام عمل لوزه درمان موارد زیر می باشد:
- برطرف کردن التهابات مزمن ، مکرر و حاد لوزه
- درمان بیماری های به وجود آمده بر اثر التهاب لوزه همانند سرطان لوزه
- برطرف کردن خرخر های مداوم و با صدا
- درمان آپنه خواب (آپنه خواب بیشتر در زمان خواب اتفاق می افتد و طی آن تنفس فرد برای مدت کوتاهی متوقف می شود)
- معالجه بیماری های مرتبط با لوزه بزرگ مانند مشکلات تنفسی
- برطرف کردن خونریزی لوزه ها
چگونه می توان از ورم لوزه پیشگیری کرد؟
- شستشوی دستها با دقت و به دفعات زیاد
- مصرف فراوان سبزیجات و میوهها و ضد عفونیکردن آنها قبل از مصرف
- اجتناب از مصرف خوراکیهای پرچرب
چه کسانی نیاز دارند تا عمل لوزه را انجام دهند؟
همانطور که گفته شد بزرگ شدن لوزه و التهاب آن ها و در نتیجه نیاز به انجام عمل جراحی لوزه در میان بزرگسالان و کودکان بسیار شایع است. البته افراد در هر سنی ممکن است دچار مشکلات مرتبط با لوزه شوند و نیاز به انجام عمل لوزه پیدا کنند. افرادی که علائم ذکر شده را دارا می باشند ، نیاز به جراحی کردن لوزه دارند.
در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر در دوره نقاهت سریعا با پزشک خود تماس بگیرید:
- استفراغ خونی بعد از گذشت چند روز از جراحی
- داشتن تب بالا تر از 38 درجه
- خونریزی از دهان و بینی
- داشتن درد شدید در ناحیه گلو و گردن
آیا این تکنیک جراحی خطرناک است؟
تمامی فرآیند های جراحی خطرات بخصوص خود را دارند و دارای عوارض جانبی می باشند. شایان به ذکر بوده که عمل جراحی لوزه خطرات بسیار زیادی نداشته و رعایت مراقبت های بعد از عمل لوزه می تواند از بروز هر گونه عارضه ای پیشگیری کند. در نتیجه این روش خطرناک نبوده و عوارض جانبی آن قابل بهبود است.
عدم جراحی لوزه چه عوارضی را برای فرد به دنبال دارد؟
اگر افراد به موقع برای عمل لوزه ها و خارج کردن آن ها اقدام نکنند بدن به مرور زمان به دارو مقاومت نشان خواهد داد به طوریکه در صورت ابتلا به عفونت در بزرگسالی، بدن نمی تواند با عفونت مقابله کند و دارو نیز پاسخگوی آن نخواهد بود لذا فرد دچار ضعف شدید خواهد شد. البته باید گفت که عوارض عدم عمل جراحی لوزه به مورد ذکر شده محدود نشده و مشکلات بسیاری همچون تغییرات فک و ردیف دندان ها، اختلال رشد، شب ادراری، مشکلات قلبی ریوی و غیره را برای آن ها به دنبال خواهد داشت.
تغییر صدا بعد از عمل لوزه
طبق گفته های بهترین دکتر جراحی لوزه لاهیجان ؛ تغییر صدا یکی از شایع ترین مواردی است که افراد و به خصوص کودکان بعد از عمل لوزه ها با آن روبرو می شوند که بعد از مدت کوتاهی رفع و درمان خواهد شد. البته این مشکل در برخی از کودکان به طول انجامیده و آن ها برای برطرف کردن مشکل تغییر صدا و دیگر مشکلات مربوط به آن نیاز به گذراندن دوره های گفتار درمانی پیدا می کنند. امکان دارد وجود مشکلاتی همچون دو شاخه ای بودن زبان کوچک یا شکاف کام در عمل جراحی لوزه سوم منجر به تغییر صدا به طور دائمی شود در چنین شرایطی پزشک متخصص در صورت امکان تمام سعی خود را می کند که عمل لوزه را انجام نداده یا فقط قسمتی از لوزه را بردارد.
چه زمانی جراحی لوزه ضروری خواهد بود؟
در صورتی که لوزه بسیار بزرگ و متورم شود و حتی سبب بسته شدن راه تنفسی افراد شود انجام جراحی لوزه ضروری خواهد بود. در پی این انسداد افراد علائمی همچون خر و پف ، مشکلات تنفسی از راه بینی و خوابیدن با دهان باز را نیز تجربه خواهند کرد.
عوارض شایع همراه با عفونت لوزه
به طور کلی عفونت های مرتبط با لوزه به دو دسته باکتریایی و ویروسی تقسیم می شوند ، که در ادامه مطلب با آن ها بیشتر آشنا خواهیم شد.
گلو درد های ویروسی: اگر افراد به نوع ویروسی مبتلا شوند ، علائمی همچون تب بالا ، سرفه هایی شدید و احساس سوزش و ضعف در نواحی از گلو که لوزه در آنجا قرار دارد مبتلا خواهند شد. به طور معمول سرما خوردگی ها و گلو درد هایی که با علائم بسیار زیادی همراه باشد از نوع ویروسی هستند که بیماران می توانند با مصرف دارو و رعایت برخی موارد که از جانب متخصص گوش و حلق و بینی توصیه می شود و بدون نیاز به جراحی لوزه آن را درمان کنند.
گلو درد های باکتریایی: این دسته از عفونت های لوزه با توجه به عفونت های ویروسی بسیار طولانی تر و شدید تر خواهند بود. با بکارگیری از دارو ها این عفونت از بدن افراد خارج نمی شود ، بلکه می تواند تاثیرات منفی بر عملکرد سینوس ها و حتی دیگر اندام ها از جمله گوش و ریه و غیره نیز بگذارد.
لوزه سوم چیست ؟
به نقل از بهترین جراح لوزه در لاهیجان ، لوزه سوم بافتی مشابه لوزه های دیگر می باشد که در سقف حلق و بالای کام نرم قرار دارد. بزرگی لوزه سوم باعث خرخر اختلال در رشد صورت ، تنگی نفس ، عفونت مکرر گوش و همچنین عوارض قلبی – ریوی سینوزیت مزمن می شود که در این صورت شخص می بایست تحت عمل لوزه قرار گیرد. به جراحی و برداشتن لوزه سوم نیز در پزشکی آدنوئیدکتومی می گویند.
علائم ورم لوزه ها
زمانی که لوزه ها متورم شوند باعث ایجاد درد در گلو می شود. علائم دیگر ورم لوزه ها می تواند شامل عوارضی مانند تب ، تورم غده ها در اطراف گردن و مشکل قورت دادن غذا شود. دکتر خول عمل لوزه در این صورت با مشاهده قرمزی گلو و پوشیده شدن لوزه های بیمار با پوششی سفید یا زرد رنگ متوجه التهاب در لوزه ها می شود. البته باید گفت که این تورم گاهی اوقات به خودی خود برطرف می شود اما در موارد دیگر ، مصرف آنتی بیوتیک و یا در نهایت عمل جراحی لوزه برای درمان الزامی است. جراحی کردن لوزه می تواند مشکلاتی از قبیل آپنه خواب و مشکل تنفسی همچون خرخر کردن را نیز درمان کند.
آمادگی های قبل از جراحی لوزه
- قطع مصرف داروهای ضد التهاب از قبیل آسپرین ، ایبوپروفن و ناپروکسن ، به مدت دو هفته قبل از عمل لوزه
- اجتناب از خوردن و آشامبدن بعد از نیمه شب روز قبل از جراحی تانسیلکتومی برای جلوگیری از بروز تهوع ناشی از بیهوشی
- مرخصی گرفتن از محل کار یا تحصیل برای هفته اول بعد از جراحی لوزه برداری جهت سپری کردن دوره ریکاوری
- عدم همراه داشتن لوازمی از قبیل زیورآلات ، گیره سر ، لنز ، دندان مصنوعی قبل از رفتن به اتاق عمل
- پاک کردن لاک ناخن ها و آرایش
- اطلاع رسانی به پزشک در صورت احساس تب ، سرفه و علایم سرماخوردگی
دوره نقاهت جراحی لوزه
بیماران اغلب اندکی گلودرد ، ناراحتی در ناحیه گردن ، فک و گوش ها را تجربه می کنند. از این رو طی مدت دو تا سه روز ابتدایی پس از عمل لوزه ، استراحت از ملزومات می باشد. یکی از نکات مهمی که می باست رعایت شود این است که برای هیدراته ماندن بدن و بدون آسیب به گلو ، آب را به آرامی بنوشید. در طول ریکاوری عمل جراحی لوزه ، گزینه مناسب غذایی ، سوپ رقیق و گرم می باشد. همچنین بیمار می تواند به رژیم غذایی خود پودینگ ، بستنی و غذاهای نرم دیگر را اضافه کند و از خوردن غذاهای سفت تا زمان بهبود جلوگیری کند. یکی دیگر از مواردی است که برای رسیدن به نتیجه مطلوب از عمل لوزه برداری باید رعایت شود مصرف داروی مسکن به طور دقیق و طبق تجویز متخصص جراح لوزه در طول دوره ریکاوری است.
مراقبت های بعد از جراحـی لوزه
با رعایت نکاتی که در ذیل آورده شده است موجب هرچه بهتر سپری شدن دوران نقاهت خود شده و به بهترین نتایج از این عمل لوزه دست خواهید یافت:
- از انجام فعالیت های بدنی شدید و ورزش های طاقت فرسا به مدت 12 تا 14 ساعت خودداری نمایید.
- حمام کردن بعد از عمل لوزه بلامانع می باشد.
- دهان خود را به طور مرتب با سرم شستشو دهید.
- از خوردن و آشامیدن به مدت 6 ساعت بعد از عمل جراحی بپرهیزید.
- از مصرف آسپرین و سایر داروهای رقیق کننده خون اجتناب نمایید.
- تا 2 روز بعد از عمل جراحی لوزه از سرفه مکرر و صاف کردن گلو بپرهیزید.
- 2 تا 3 روز ابتدایی بعد از عمل را به استراحت کردن اختصاص دهید؛ البته افراد نباید بیشتر از 24 ساعت به طور مطلق استراحت کنند زیرا ممکن است این کار موجب لخته شدن خون در پاها و همچنین بروز یبوست در بیمار شود.
- توصیه دکتر ربانه رجبی نژاد بهترین دکتر گوش و حلق و بینی لاهیجان به افرادی که جراحی لوزه را در لاهیجان انجام داده اند این است که در 10 روز ابتدایی فقط غذاهای نرم و آبکی میل نمایند.
- از مصرف تنقلاتی همچون چیپس، پفک، ترشی، غذاهای داغ و پرادویه و به طور کلی غذاهای اسیدی، ترد و سفت به مدت 14 روز بعد از عمل جراحی لوزه اجتناب کنید.
- بهتر است در روزهای ابتدایی شیر سرد، بستنی، ژله و آب ولرم مصرف کنید.
- توصیه بهترین دکتر جراحی لوزه این است که پس از جراحی به میزان کافی آب بنوشید؛ مصرف آب زیاد از کم شدن آب بدن شما جلوگیری به عمل می آورد.
- از مصرف سیگار، استنشاق دود و نوشیدنی های حاوی الکل اجتناب نمایید.
- به مدت 10 روز بعد از عمل لوزه ممکن است با خونریزی روبرو شوید در این صورت با پزشک خود تماس گرفته، چیزی نخورید و فقط مقداری آب سرد قرقره کنید.
- بروز لایه ای زرد یا سفیدرنگ بر روی بستر لوزه ها بعد از جراحی کردن لوزه کاملاً طبیعی بوده و این نشانه وجود عفونت نیست.
آیا پسرها بیشتر از دخترها دچار مشکلات لوزه می شوند؟
این تصور در میان عموم وجود دارد که پسرها بیشتر از دخترها دچار مشکلات لوزه می شوند. البته این تصور حقیقت ندارد و دخترها و پسرها هر دو گروه های در معرض خطر ابتلا به مشکلات لوزه هستند و دراین خصوص آمار علمی ارائه نشده است.
بهترین سن برای جراحی لوزه چه زمانی است؟
لوزه سوم از 10 هفتگی یا 3 ماهگی کودک یعنی وقتی وزن او به تقریباً 5/4 کیلوگرم و هموگلوبین خونش به 10 میلیگرم در دسیلیتر می رسد می توان جراحی لوزه را انجام داد ولی جراحی کردن لوزه های حلقی باید از 3 سالگی به بعد انجام شود.
در خصوص بزرگسالان نیز هیچ محدودیت سنی برای عمل لوزه وجود نداشته و هر زمان که احساس کنند مشکلات لوزه برای انها آزاردهنده و دغدغه آفرین شده است می توانند برای جراحی شدن اقدام کنند.
بروز مشکلات لوزه دربزرگسالان
در برخی موارد لوزهها در افراد بزرگسال به حالت متخلخل درمیآیند و باعث می شود که غذا در داخل این حفرهها گیر کند. نتیجه این اتفاق ابتلای فرد به عفونتهای مکرر لوزه، بوی بد دهان، خرخر تنفسی ، خرخر شبانه و آپنه خواب می باشد. در صورتی که فرد به این مشکلات دچار شود و این اختلالات برای او ازار دهنده باشد ، عمل جراحی لوزه راه حل درمان مشکل خواهد بود.
آیا جراحی لوزه عوارض دارد؟
عمل لوزه یک جراحی بدون عارضه است ولی به دلیل تهاجمی بودن ماهیت آن طبیعتاً ممکن است خطراتی از قبیل ورم ، عفونت ، خونریزی و حساسیت به داروهای بیهوشی را به همراه داشته باشد که خوشبختانه موقتی بوده و در مدت کوتاهی رفع می شود.
هزینه عمل لوزه برداری چقدر است؟
هزینه این عمل جراحی ، تحت تاثیر فاکتورهای مختلف در دامنه متغیری قرار دارد. در طول مراجعه به متخصص گوش و حلق و بینی و معاینه شدن توسط ایشان می توانید اطلاعات جامعی در این خصوص به دست آورید.
بهترین فصل برای جراحی لوزه
عمل لوزه سوم در کودکان در هر فصلی قابل انجام می باشد ولی اغلب توصیه می شود که این کار در تابستان یا پاییز انجام شود تا روند بهبود به شکل بهتری پیش رود. همچنین انجام این جراحی در طول تعطیلات کمک می کند تا فرد دوره استراحت و ریکاوری بدون دغدغه ای را سپری کند. در نهایت تصمیم نهایی برای زمانبندی عمل ، به تشخیص پزشک و والدین وابسته است.
جراحی لوزه چقدر طول می کشد؟
مدت زمان جراحی کردن لوزه تحت تاثیر عواملی از قبیل سن کودک ، وضعیت سلامت عمومی بیمار ، اندازه لوزهها و برخی عوامل دیگر متغیراست. به طور کلی این عمل اغلب 20 تا 30 دقیقه طول میکشد. اما در صورتی که عمل لوزه پیچیده باشد مدت زمان بیشتری مورد نیاز خواهد بود.