پولیپ بینی

در داخل جمجمه حفره های هوایی به نام سینوس های پارانازال قرار داشته و به درون بینی راه دارند. چنانچه بافت نرم موجود در داخل حفره های بینی به طور غیرطبیعی رشد نمانید این حفره ها را مسدود کرده و مشکلاتی را برای فرد ایجاد خواهد نمود. پولیپ بینی نامی است که به این بافت های غیرطبیعی اطلاق می شود. این عارضه را می توان با انجام یک جراحی بینی از بین برد. لازم به ذکر است که چون میان چشم و بینی چند عدد حفره سینوسی وجود دارد لذا ممکن است پولیپ نیز به صورت تکی نبوده و به صورت چندگانه رشد نماید.

پولیپ بینی

علل ایجاد پولیپ بینی چیست؟

تا به امروز دلیل مشخصی برای ایجاد پولیپ در بینی افراد مشخص نشده است با این حال برخی متخصصان عفونت سینوسی و برخی دیگر حساسیت به برخی مواد موجود در اتمسفر را دلیل ایجاد این عارضه در افراد می دانند.

نشانه های پولیپ بینی چیست؟

  • تنفس دهانی : پولیپ موجب انسداد راه تنفسی افراد و مانع نفس کشیدن از راه بینی می شود لذا فرد ناچار به تنفس از طریق دهان خواهد بود.
  • کاهش قدرت بویایی
  • قابل مشاهده : در برخی موارد پولیپ ها به اندازه ای متورم می شوند که به راحتی از داخل سوراخ های بینی قابل دیدن می باشند.

چه افرادی در خطر ابتلا به پولیپ بینی هستند؟

  • کودکان : کودکانی که دارای بیماری های زمینه ای مانند سینوزیت مزمن ، آسم ، زکام و مشکلات تنفسی هستند بیشتر از سایر کودکان در خطر ابتلا به پولیپ هستند.
  • افراد میانسال : پولیپ معمولا در بزرگسالی و در سنین بالای 40 سال شایع می باشد.
  • خانم ها :  طبق آمار و تحقیقات انجام شده می توان گفت احتمال ابتلا به پولیپ در زنان بیشتر از آقایان می باشد.

راه های تشخیص پولیپ بینی

بینی به عنوان یکی از حساس ترین اعضای صورت ، عهده دار تشخیص بو ها ، رد و بدل کردن اکسیژن به ریه ها و همچنین تهویه آن و غیره می باشد. بنابراین به وجود آمدن هر گونه مشکل در این ناحیه موجب بروز اختلال در روند تنفس می شود. پولیپ یکی از عوامل مشکل ساز بینی می باشد.

زائده های بینی قبل از بزرگ شدن هیچ نوع نشانه و علائمی ندارند. اما به طور کل می توان گفت بارز ترین علائم وجود آن انسداد مجرای تنفس می باشد که سبب خشک شدن حلق در زمان استراحت خواهد شد. این روند در صورتی که ادامه دار باشد موجب تحریک گلو و ایجاد حس ناخوشایند خواهد شد. پس از بروز این علائم و مراجعه به پزشک متخصص ، پزشک با یک معاینه ساده قادر به شناسایی آن می باشد.

پولیپ بینی

لازم به ذکر است که برخی از افراد به دلیل متورم شدن شاخک های بینی به اشتباه فکر می کنند که به پولیپ مبتلا شده اند در حالی که پس از انجام معاینات مشخص می شود که اثری از این عارضه در آن ها وجود ندارد.

علائم وجود زائده در بینی

  • کاهش قدرت بویایی
  • احساس درد در فک بالایی
  • آبریزش مداوم بینی
  • خرخر های شبانه
  •  آویزان شدن توده های کوچک از بینی
  • احساس درد شدید در قسمت پیشانی
  • ایجاد مشکل در روند تنفسی

نحوه درمان پولیپ بینی

جراحی موثرترین روش برای درمان و از بین بردن این عارضه می باشد. پزشک برای انجام این عمل جراحی از ابزاری به نام آندوسکوپ که در قسمت انتهایی خود مجهز به یک دوربین می باشد استفاده کرده و آن را به درون بینی می فرستد؛ با این کار امکان مشاهده درون بینی برای پزشک فراهم می شود.

استفاده از قطره های حاوی کورتیکو استروئیدها و اسپری های بینی از دیگر روش هایی است که پزشکان برای درمان زائده ها بهره می گیرند. البته باید خاطر نشان شد که این روش تنها در از بین بردن پولیپ هایی با اندازه کوچک موثر بوده و تاثیری در درمان پولیپ های بزرگ ندارد.

نکته قابل توجه در رابطه با درمان این عارضه این است که امکان رشد مجدد پولیپ ها پس از چند سال و بعد از جراحی وجود دارد، از همین رو افراد باید مجدداً جهت درمان این عارضه برای جراحی کردن زائده های بینی اقدام نمایند.

جستجو کنید

آخرین مقالات

اشتراک گذاری

دکتر ربانه رجبی نژاد

متخصص جراحی زیبایی بینی

نظرات

0 0 رای ها
امتیاز برای مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 دیدگاه ها
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها